Timpul din această pe­ri­oa­dă este sfânt

Se spu­ne că acum este singurul mo­ment din an când „se aude toaca din cer”. Credincioşii au prăznuit în Joia Mare din Săptămâna Patimilor patru evenimente, primele două care au fost făcute ziua, iar celelalte două în noaptea de joi spre vineri:  Spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, Rugăciunea cea mai presus de fire, în Grădina Ghetsimani şi Trădarea Domnului de către Iuda sunt evenimentele consemnate în Noul Testament.
Timpul din această pe­ri­oa­dă este sfânt

Joi la biserici s-a desfăşurat cea mai importanta denie din Săptămâna Patimilor, denie în timpul căreia credincioşii se roagă şi priveghează, ascultând citirea celor 12 Evanghelii. Începând din această zi şi până la Înviere nu se mai trag clopotele la biserică, ci doar se bate toaca. Prin urmare, credincioşii ortodocşi au mers în seara acestei zile la slujba Deniei din Joia Mare.

Cele 12 Evanghelii alcătuiesc un tablou complet al suferinţelor Mântuitorului, culminând cu răstignirea şi moartea Sa pe Cruce. Prima evanghelie rânduită de Biserică a se citi în Joia Mare ne aduce în faţa Mântuitorului şi a apostolilor la Cina cea de Taină. Cu alte cuvinte, Denia din această zi – a celor 12 Evanghelii, actualizează în conştiinţa credincioşilor istoria mântuirii.

Hristos s-a pregătit pentru moarte şi Înviere, oferindu-le, simbolic, ucenicilor trupul şi sangele Lui – pâinea şi vinul mântuirii. „Astăzi a fost spânzurat pe lemn Cel ce a spânzurat pământul pe ape”. Aceste cutremuratoare cuvinte sunt rostite de preot încă din seara Sfintei Joi, când acesta iese din Sfântul Altar purtând în spate Crucea lui Hristos.

„Azi se roșesc ouăle” – cum ar fi zis bunica mea 

Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele au vopsit ouăle în roşu sau în alte culori, în funcţie de preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.

Ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere. Este ultima zi din an în care se vopsesc şi se împart ouă roşii sau se coace pască.

Timpul din această pe­ri­oa­dă este sfânt.

Leave a comment