Pe 13 ianuarie, după ce apune soarele…E iar Anul Nou!

Pe 13 ianuarie, după ce apune soarele, cete de tineri umblă cu „Pluguşorul”…Vine Anul Nou pe stil vechi! În popor, se spune că gazda la care vin urătorii va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele.

Tinerii colindă în ultimele zile ale anului prin sat şi fac urări pentru fertilitatea pământului şi belşugul gospodăriei.

Îmbrăcaţi în haine tradiţionale şi purtând măşti care întruchipează diferite figuri mitologice, aceștia cântă şi dansează pentru a întâmpina noul an cu voie bună.

În această zi, gospodinele pregătesc masa de sărbătoare şi împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă.

O veche tradiţie în comunităţile sârbeşti din Timişoara spune că cei care se lasă acoperiţi înainte de miezul nopţii de fustele ţigăncilor vor avea noroc tot anul.

Sârbii din Banat obişnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima şampanie în noul an, ei fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi tot anul.

Mai sunt multe tradiții și obiceiuri de rit vechi, dar cam atât deocamdată :). Să le fie bine tuturor și „La Mulți Ani”, de-o fi vechi și de-o fi nou, „toate-s vechi și nouă toate”, după cum spunea Eminescu…

Leave a comment