Hotspot: #Ia românească, mesagerul identitar pe care ni-l dorim

Ia românească a fost omagiată zilele trecute în cadrul evenimentului “Mesageri identitari”, desfășurat în Sufrageria Regală de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR).

Pornind de la o selecție de tablouri aflate în patrimoniul muzeului (Camil Ressu – “Țărănci în biserică”; Nicolae Grigorescu – “Fata cu zestrea ei”; Sava Henția – “Țărancă brodând”; Nicolae Vermont – “Interior țărănesc”; “Camil Ressu – “Țărancă cosând”; Ion Theodorescu-Sion – “Țărani din Abrud”; Ștefan Constantinescu – “Țărani”) în care sunt reprezentate personaje ce poartă costume tradiționale românești, organizatorii au propus joi, 6 iunie, o serată dedicată simbolisticii veșmintelor naționale,

Prezentă la întâlnire purtând o frumoasă ie românească, despre care a mărturisit că este o piesă din colecția Lilianei Țuroiu, noul ambasador al Franței la București, Michele Ramis, a spus că îi face o deosebită plăcere și e mândră să o poarte, ca semn al prieteniei și apropierii de poporul român.

Diplomatul francez a caracterizat evenimentul drept o extraordinară ocazie de a descoperi cultura română și de a se familiariza cu țara noastră și a afirmat că “relațiile culturale dintre Franța și România sunt deosebit de puternice și de vechi”, potrivit Agerpres.

Trebuie să devină o tradiție

Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, amfitrionul întâlnirii organizate de ICR și MNAR, a afirmat că “Mesageri identitari” reprezintă “un proiect care trebuie să devină o tradiție, o permanență, o obișnuință necesară pentru noi toți”.

“Mă refer, evident, la afirmarea, la promovarea identității prin mijloace sensibile și pline de semnificație ale expresiei artistice, la diplomația culturală (…) Prima ediție a proiectului “Mesageri identitari” își propune să evidențieze simbolistica veșmintelor naționale la confluența dintre arte”, a menționat Liliana Țuroiu.

Michele Ramis și-a exprimat convingerea că relațiile dintre cele două țări vor fi “marcate durabil” prin intermediul manifestărilor din cadrul Sezonului cultural româno-francez, în cadrul cărora, la Centrul Pompidou, va fi pusă în valoare, simbolic, ia românească, într-un veritabil dialog, prin intermediul lucrărilor lui Henri Matisse și Theodor Pallady.

“Acest sezon ne va permite să punem în evidență creația noastră contemporană, vitalitatea artiștilor noștri”, a mai spus ambasadorul Franței. Programul a inclus o serie de prezentări având ca subiect Ia românească, susținute de specialiștii în arte vizuale. Dr. Anne Théry, specialist de la Muzeul Matisse, a conferențiat despre evoluția preocupărilor și etapele de evoluție ale prezentării Iei românești – La Blouse Roumaine în creația marelui Henri Matisse, amintind de prietenia acestuia cu pictorul român Theodor Pallady. Prof. univ. dr. Adina Nanu a creionat istoria portului popular românesc, iar prof. univ. dr. Doina Ișfănoni a ilustrat cu imagini ale unor prețioase piese din patrimoniul Muzeului Național Satului “Dimitrie Gusti” o serie de semne și simboluri românești.

La eveniment au participat ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, procurorul general, Augustin Lazăr, ambasadorul SUA la București Hans Klemm, directorul MNAR, Călin Stegerean, Frederic Paul, de la Muzeul de Artă Modernă – Centrul Pompidou, numeroase personalități din lumea diplomatică și culturală.

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s