Cireşele domnului Vuitton

“Ilustraţia” acestei…discuţii să îi zicem, o reprezintă o cafea şi cireşe, deoarece cred că însuşi domnul Vuitton nu şi-ar fi dorit să îşi vadă iar frecvent etalata geantă (imprimată cu cireşe, ori nu şi desigur cu rafinatele iniţiale). Devenită atât de perpetuu must have, încât aproape nimeni nu se mai gândeşte la Vuitton-omul.
Fondatorul celebrului brand, avansat de la statutul de sătean la acela de “layetier-emballeur” (persoana care se ocupa de bagajele aristocraţiei) al lui Napoleon al III-lea.

Vuitton s-a născut în 1821, în satul francez Jura, şi s-a mutat la Paris la vârsta de 14 ani. Pe drumul de 400 de kilometri pe care a trebuit să-l străbată la picior, Louis şi-a luat mici slujbe, care i-au asigurat traiul temporar. Din aceste slujbe a învăţat “meserie”. S-a lansat într-un domeniu norocos: fabricarea cuferelor. Călătoriile erau la ordinea zilei şi, bineînţeles, de ce avea nevoie omul pe atunci în călătorii dacă nu de cufere? Desigur, a contat imaginaţia, căci producători de cufere erau mulţi, dar nu toţi aveau acel sâmbure de fantezie care aduce succesul. Şi omul nostru, Louis, avea destulă, nu degeaba preferase să aibă Sena cât de cât aproape, pe Sena soseau transporturile speciale de lemn folosite pentru cufere! După ce şi-a făcut un nume pe piaţă, împăratul Napoleon al III-lea l-a angajat pe Vuitton pentru soţia sa, împărăteasa Eugenie de Montijo, ca “layetier-emballeur” – persoana care se ocupa de bagajele aristocraţiei.

În 1854, Louis înfiinţa primul atelier, creând o “pepinieră” care oferea geamantane elegante, solide, deosebite. Pretenţioase. În 1878, Louis Vuitton şi soţia sa, Emmeline, şi-au stabilit reşedinţa permanentă la Asnières. Nu orice fel de reşedinţă: arhitecţii au folosit “metoda” sticlă şi metal a lui Gustave Eiffel la construcţia ei. În prezent, vechea casă a familiei şi fostele ateliere au fost refăcute la exterior (respectându-se originalul), interiorul fiind modern. Există şi alte locaţii ale brandului, însă atelierele din Asnières reprezintă emblema casei. Aici se creează comenzile speciale (prin­tre care, desigur, şi cufere). Pe lângă reşedinţă şi ateliere tronează Muzeul Louis Vuitton, unde se lăfăie, în toată splendoarea, un exemplar din legendarul trunk-bed: un cufăr în care se află un pat pliant, creat de Louis la cererea exploratorului francez Pierre Savorgnan de Brazza (cel care a organizat mai multe expediţii în Africa). În muzeu se află şi cuferele realizate pentru actriţa Mary Pickford şi pentru Sharon Stone. Sharon chiar a mărturisit la un moment dat că viaţa ei ar fi fost mai săracă fără un asemenea cufăr, dar că “mult mai bine i-ar sta unei asemenea piese într-un muzeu”! Tot aici se află şi Idéal – cufărul perfect, creat în 1905. De ce cufărul perfect? În el puteau încăpea cinci costume bărbăteşti, 18 cămăşi, un pardesiu, lenjerie, patru perechi de pantofi, o pălărie, trei bastoane şi o umbrelă!

În 1892, locul vizionarului Louis este luat de fiul său, Georges (el a creat monograma LV), la conducere, iar acesta a transformat-o treptat, afacerea extinzându-se la puterea însemnului “LV” bej-ciocolatiu. Sub conducerea lui Georges s-a produs expansiunea pe mai multe pieţe: a hainelor, a parfumurilor, a ceasurilor şi, nu în ultimul rând, a cărţilor de călătorie – nostalgie a cuferelor, secondată de strategie de marketing. Sunt concepute, pe rând, geanta Steamer (1901), este creat modelul Keepall (1930), iar doi ani mai târziu, Noé. Este perioada în care geamantanele sunt făcute dintr-o nouă pânză, în compoziţia căreia intrau inul şi bumbacul, iar vânzările cresc spectaculos. Lui Georges i-a urmat, din 1936, fiul său, Gaston-Louis, care a continuat succesul. Astfel, în 1977, Casa Louis Vuitton înregistra vânzări de 70 de milioane de franci. By the way: Imprimarea emblemei (caprifoi, flori şi monograma LV) pe genţi pornea din tendinţa victoriană de a folosi desene japoneze şi orientale ca ornamente. În 1910, firma îşi deschisese deja sucursale în New York, în Bombay, în Buenos Aires şi Londra. După Al Doilea Război Mondial (în care firma a avut nefericita inspiraţie să colaboreze cu naziştii, confecţionând 2.500 de busturi ale mareşalului Pétain), Louis Vuitton, nepotul marelui Louis, dă tonul renaşterii firmei din propria cenuşă. În această perioadă, designerii au proiectat mai multe produse din piele, de la mici săculeţe şi portofele, la genţi mari de voiaj.

Arc peste timp: În 1997, Marc Jacobs devenea director artistic al casei şi dezvolta brandul în lumea modei, fidelizându-şi propriii clienţi (respectiv cei addicted la Jacobs) la marca LV.
Brandul s-a adaptat de-a lungul vremii. Nu poate oferi numai cufere pentru dive, dacă un client cu buzunare high-over doreşte un mic cufăr pentru trabucul personal, de exemplu. Aceasta nu înseamnă că firma caută profitul cu orice preţ, mulându-se pe toate cererile, dar doreşte să îşi păstreze locul într-o lume câştigată cu greu şi, totodată, greu de câştigat (să nu omitem faptul că este unul dintre cel mai falsificate branduri din lume). Există o “bârfă” care s-a perpetuat. Cum că singurele bagaje care au supravieţuit naufragiului Titanicului au fost cuferele lui Louis Vuitton! Oricum ar fi, “bârfa” e minunată, cu toate conotaţiile sale elegante, luxoase şi… morbide, şi te face să te gândeşti la câte cufere cu iniţialele consacrate se află prin lume, prin cine ştie ce mansarde uitate de vreme…
Cafeacirese26266_n
Nimic despre cireşele domnului Vuitton. Nu ştim dacă i-ar fi plăcut cu adevărat să le vadă “aplicate” pe genţi (la un moment dat, în 2003, de către vizionarul Takashi Murakami, cel care a creat modelul Cherry Blossom , “materialul” genţilor fiind decorat cu flori de cireș sau cireșe), sau să le mănânce!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s