1001 de nopţi, pe covor

Nu, nu este vorba despre „obişnuitul”, multrulatul, multadulatul covor roşu al vedetelor. Este vorba despre un concept…
Covoare manuale, iz de covoare otomane vechi, de secol al XVIII-lea şi al XIX-lea, vise strânse într-un covor persan ori o scoarţă românească, dar şi pictură, sculptură, mic mobilier.
O lume cu poveşti, ce ar putea dura 1001 de nopţi. Există, e în Bucureşti, pe Bulevardul Primăverii şi se numeşte Buhara. Nu a fost de la început în această zonă, dar acum îşi desfăşoară firul din fibră aici. O casă care pare ea însăşi ţesută, „un „spaţiu” în care paşii nu se pot pierde prin covoare, pentru simplul motiv că sunt vechi şi preţioase. Iar mâinile nu pot atinge decât, eventual, cu mare grijă obiectele de artă ce se…rotesc primprejurul covoarelor.
„Piesele” au fost adunate timp de mulţi, mulţi ani, de către colecţionarul Norbert Hauser, proprietarul Buhara. “Pasiunea mea pentru covoare a început prin 1995, pe atunci trăiam în Germania”, spune Norbert Hauser. S-a întors în România în urmă cu peste 10 ani şi după un timp a „făcut”…micul tărâm al viselor înfăşurate în covoare. Astfel, brandul Galeria Buhara este deja cunoscut în Micul Paris al gusturilor pretenţioase, insolite, ori balcanice. Fiind apreciat de colecţionari, arhitecţi si decoratori.
By the way – ca să folosim o expresie „la modă”, Galeria acoperă, în domeniul covoarelor manuale, aproape toate gusturile, printre care se unduie liniile clasice ale persanelor din Tabriz si Isfahan, ori luciul mătăsii din Hereke, Kashmir şi Ghom. Oraşul Buhara, inima mătăsii din Asia Centrală, este cel pe pământurile căruia, cândva, a păşit piciorul desculţ al lui Alexandru Macedon. În „spaţiul covoarelor nobile” de pe Primăverii nu ştii cum să păşeşti, dar ştii cum să visezi.
Covoare8598690256_n

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s