Ce s-a întâmplat cu pianul din celebrul film “Casablanca”

10816177_10203249049096928_2131789614_nRoxana Roseti
Este omniprezent în filmul realizat în 1942. La acest instrument, Dooley Wilson, în rolul lui Sam, a interpretat piesa “As Time Goes By” la solicitarea personajului Ilsa Lund (Ingrid Bergman)…
Pianul din celebrul film “Casablanca” tocmai a fost vândut pentru suma de 3,41 milioane de dolari într-o licitație organizată la New York de casa de licitații Bonhams, conform AFP.
Cu motive marocane
La această licitaţie au fost scoase spre vânzare 200 de loturi de obiecte provenind din “epoca de aur a Hollywood-ului”, printre care 30 de obiecte din filmul “Casablanca”. Pianul portocaliu, decorat cu motive marocane a fost vedeta acestei licitații la care au mai fost vândute rochii purtate de Grace Kelly, Marilyn Monroe, Judy Garland sau Rita Hayworth, o vestă a costumului purtat de Clark Gable în “Pe aripile vântului” (“Gone with the Wind”), costumul de leu purtat de Bert Lahr în “Vrăjitorul din Oz” (“The Wizard of Oz” — 1939) și zeci de afişe, postere, fotografii şi scenarii cu adnotări. Licitaţia a pornit de la suma de 1,6 milioane de dolari, iar după doar 3 minute s-a încheiat la suma de 3,41 de milioane de dolari.
Pentru prima oară
Probabil fabricat în 1927, acest pian nu are decât 58 de clape, cu 30 mai puține decât un pian clasic de fabricaţie modernă. El a fost vândut pentru prima oară la licitaţie, cu tot cu scaunul pianistului. Şi cu o gumă de mestecat uscată pe care, sub lupă, se poate vedea o uşoară amprentă digitală!
Filmul “Casablanca”, a cărui acţiune se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a primit în 1944 premiul Oscar pentru cel mai bun film. Conform Institutului American de Film, “Casablanca” se află pe locul trei în topul celor mai bune filme americane din toate timpurile, după “Citizen Kane” şi “Naşul” (“The Godfather”).

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s