Cin-cin in japanese style :)

japan4824439_nEste o colecţie, disponibilă şi la Harrods, preţurile variind între 225 de lire sterline (Yamazaki – 18 ani vechime) şi 1.400 lire sterline (Yamazaki – 25 de ani vechime)…

Puţini sunt cei care ştiu că Japonia are propriul whisky premium: Yamazaki 25 a fost desemnat “cel mai bun single malt din lume”, anul trecut, în cadrul evenimentului World Whiskies Awards. Cel mai cerut whisky în rândul niponilor (şi nu numai) are un ambalaj special, care face ca sticla să fie o bijuterie. Distileria Yamazaki în parteneriat cu designerul britanic Bill Amberg au creat o colecţie specială pentru pasionaţii de whisky.

De la inventatorul ceaiului

Puţini însă sunt cei care ştiu despre calităţile whisky-ului japonez, ba chiar şi despre existenţa lui. Yamazaki e un single malt produs în prima distilerie din Japonia, ridicată în 1923 de către părintele whisky-ului japonez, Shinjiro Tori.

Toate whisky-urile single malt produse la distileria Suntory sunt învechite în butoaie din trei tipuri de stejar: american, spaniol și japonez. Nota generală este  dată de apa pură prețuită încă de acum 500 de ani de către Senno Rikyu, inventatorul ceremoniei ceaiului!

Într-un deceniu de învechire, Yamazaki 10-Year Old Whisky a căpătat arome de vanilie și scorțișoară, pe care doar gustul dulce și cremos, cu influențe de măr verde le mai egalează. Iar specialiştii spun că tocmai de aceea este atât de căutat. Yamazaki Single Malt 12-Year Old Whisky “ascunde” arome de fructe uscate și miere. Iar gustul delicat de merișoare uscate e accentuat de învechirea în butoaie de stejar japonez. Specialişti spun că “aromele de cireșe și mirodenii te îndeamnă la reverențe în fața unei sticle de Yamazaki Single Malt 18-Year Old Whisky”. Plus gustul de caramel și ciocolată neagră.

“Shogunul” casei japoneze este Yamazaki Single Malt 25-Year Old Whisky. Licoarea este învechită în butoaie de sherry, de unde împrumută aroma de stafide, rozmarin și migdale. Gustul e acrișor și vag amărui, iar specialiştii subliniază că niponii sunt departe de a se opri aici în ceea ce priveşte evoluţia whisky-ului lor.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s