Miss Dior story

ImagineAutor:  Roxana Roseti

A fost torturată şi a supravieţuit lagărelor de concentrare, trăind apoi din vânzarea de flori până la moarte…

Designerul de modă francez Christian Dior şi-a botezat faimosul parfum Miss Dior în onoarea surorii sale mai mici, Catherine, luptătoare în Rezistenţ franceză şi mare iubitoare de flori, după cum nota cotidianul spaniol El Pais.

Mai mult decât femeia

Catherine s-a dovedit a fi mai mult decât femeia care a dat numele unuia dintre cele mai cunoscute parfumuri din lume. A fost o eroină a Rezistenţei franceze, a fost torturată, a supravieţuit lagărelor de concentrare…”Specialitatea” erau trandafirii şi iasomia, adică exact acele flori care au stat la baza creării primului parfum al casei Dior, respectiv Miss Dior, în 1947.

Catherine era cea mai mică din cei cinci fraţi. La un moment dat familia a părăsit Normandia natală şi s-a mutat în sudul Franţei, instalându-se la Caillan, la 20 de kilometri de Grasse – oraş considerat până în prezent capitala mondială a parfumeriei şi zonă unde se cultivau intens trandafiri şi iasomie.

Destinul lui Catherine avea să cunoască o nouă turnură în 1941, în plin război mondial. Se afla la Cannes, pe Coasta de Azur, când a intrat într-un magazin ca să îşi cumpere un…radio, iar acolo l-a cunoscut pe Hervé des Charbonneries. A fost dragoste la prima vedere și, cu toate că Hervé era căsătorit, cei doi au început o relaţie care a durat toată viaţa. Şi-a urmat iubitul şi s-a înrolat în „varianta” franco-poloneză a Rezistenţei, care opera în sudul Franţei. Cei doi furnizau informaţii generalului De Gaulle. Ca un fapt inedit, Catherine dactilografia la o maşină de scris (care a fost păstrată şi azi de urmaşii ei) toate rapoartele, pe care le trimitea apoi la Londra.

Aşa a rămas

Fratele ei nu era la curent cu activităţile ei în Rezistenţa franceză. În 1944 a fost arestată de Gestapo. Şi torturată. La august 1944, în ajunul eliberării Parisului, Catherine a fost suită într-un tren şi deportată la lagărul de concentrare pentru femei din Ravensbrück (nordul Germaniei), de unde a ieşit abia în 1945.
Mai târziu, Catherine va depune mărturie într-un proces militar împotriva a 14 reprezentanţi ai biroului din Paris al Gestapoului, în care a fost nevoită să descrie torturile la care a fost supusă.
După război, autoritățile au recompensat-o pentru eroismul ei, oferindu-i o autorizaţie specială ca vânzătoare de flori proaspete!

Astfel, Catherine s-a dedicat cultivării rozelor şi iasomiei în casa ei din Grasse, flori pe care le livra apoi parfumeuri-lor din zonă. În iarna lui 1947 s-a născut  Miss Dior. Legenda spune că în acea zi, pe când fratele ei se chinuia împreună cu câţiva prieteni să găsească un nume pentru parfumul nou creat, Catherine a dat năvală în casă, moment în care muza lui Dior, Mitzah Bricard, a cărei mamă era englezoaică, a spus: ‘Ah, uitați-o și pe Miss Dior!’. Şi aşa a rămas numele, iar povestea a rămas incredibilă.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s