FRUMOASA care a UIMIT lumea. La 18 ani se înrola în armata israeliană. La 43 de ani murea de SIDA. Incredibila POVESTE a DIVEI

ImageAutor:  Roxana Roseti

În anul 1990 era proclamată la Monte Carlo „cântăreaţa israeliană cu cele mai mari vânzări de discuri din toate timpurile”…

Probabil nu mulţi sunt cei care şi-o mai aduc aminte. Iar probabil că primul lucru ce li se iveşte în minte acelora care îşi mai aduc aminte de ea este celebra melodie „Im nin alu”, apreciata în Statele Unite, în Europa, şi câştigătoare a Festivalului Tokyo Music.

Chipul ei şi maniera ei de a cânta sunt de neegalat şi de neuitat. Iar povestea ei de viaţă îndeajuns de spectaculoasă pentru a fi ecranizată.    

 

De la mama ei

S-a născut în anul 1957 în cartierul Hatikva din Tel Aviv sub numele de BatSheva Haza. Era mezina dintre cei nouă copii ai lui Yefet şi Shoshanna Haza, evrei tradiţionalişti originari din Yemen, de unde emigraseră în Palestina în 1944.

A moştenit dragostea pentru cântec de la mama ei care, în Yemen fusese o cântăreaţă foarte apreciată la ceremoniile nupţiale evreieşti. La vârsta de doar  12 ani făcea parte din trupa Teatrului Hatikva şi timp de 7 ani a cântat şi a participat la spectacole. La vârsta de 18 ani se înrola în armata israeliană, iar în 1976 edita al doilea album cu teatrul Hatikva, Ve-hutz Mizeh Hakol Beseder.

   

Primul album solo a fost „Al Ahavot Shelanu”, apărut în 1980. Conform biografilor şi nu numai, „a cântat melodii simple, cu versuri care se adresau oamenilor de rând şi a cucerit inimile israelienilor şi arabilor. Următoarele albume, Bo Nedaber (1981), Temptations (1982), Li-yeladim, cu cântece pentru copii (1982), Hai (1983), A Moledet Shirei (1983), conţineau melodii vechi, pe care le auzise in copilărie, în familia ei.

Cauza?

În 1983 reprezenta Israelul la Eurovision şi se situa pe locul al doilea. Au urmat albumele Bayt Ham (1984), Shirei Teyman (1985), cu un succes internaţional enorm, Adamah (1985) şi altele. A efectuat un turneu în SUA în 1988, a locuit o perioada la Los Angeles, iar în 1992 realiza un videoclip transmis la MTV.

În 1994 cânta la festivitatea de decernare a Premiului Nobel pentru Pace la Oslo, iar în 1998 înregistra tema muzicală a filmului de animaţie produs Disney, „Prince of Egypt”. Printre altele, a compus muzica pentru documentarul Lifting the Fog: Intrigue in the Middle East (1991), a cântat în Queen Margot (1994), în serialele Tv Derrick (1989) şi Beavis and Butt-Head (1993).

    
Uneori, poveştile de succes au un sfârşit neaşteptat. Şi tragic. Este cazul Ofra Hazei. La începutul anului 2000 publicul afla cu surprindere ca artista a fost internată de urgenţă în stare foarte gravă la spitalul Tel Hashomer. După două săptămâni, la 23 februarie 2000, artista deceda. Cauza? Complicaţii ale bolii SIDA. Soţul ei, Doron Askenazi, avea să moară după un an, „motivul” fiind  supradoză de droguri.

Împrejurări misterioase

Moartea Ofra Hazei şi modul în care a decedat au şocat publicul din Israel şi din lume. Împrejurările misterioase în care s-a îmbolnăvit şi s-a tratat au fost subiect de discuţii şi dispute multă vreme şi continuă chiar şi în prezent.  Familia ei a susţinut că ea s-a contaminat cu periculosul virus de la soţul ei, deoarece el a refuzat să destăinuie în public rezultatele examinărilor de laborator care i s-au făcut.

Mama lui a mărturisit că fiul ei obişnuise să întreţină relaţii sexuale frecvente cu femei numeroase. În 2007 au fost publicate rapoartele anchetei efectuate de poliţie, care cuprindeau şi mărturia lui Michael Borak, unul din medicii care a tratat-o în privat pe Ofra Haza.

   
Medicul a afirmat că analizele de sânge ale celor doi soţi, arătau ca Doron Ashkenazi se infectase cu virusul HIV cu 4 ani înaintea Ofrei, iar ea devenise purtătoare a virusului cu 2-4 ani înaintea descoperirii bolii, la începutul căsătoriei. Dincolo de tot tragismul poveştii, Ofra Haza continuă să un „personaj”, o femeie atât misterioasă, cât şi deosebită ca artistă.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s