A murit VĂDUVA lui Tito. Imagini INEDITE cu ea alături de Elena CEAUŞESCU la inaugurarea Porţilor de Fier

titoAutor: Roxana Roseti

Văduva fostului lider iugoslav Josip Broz Tito a murit într-un spital din Belgrad şi a fost înmormântată sâmbătă, cu onoruri militare, lângă soţul ei.

A fost una dintre cele mai invidiate femei din Iugoslavia. Născută în Croaţia, Jovanka Broz l-a cunoscut pe Tito pe când era infirmieră în trupele de partizani conduse de liderul comunist.

I-a devenit secretară

Jovanka Broz, născută Budisavljević, îi devine apoi secretară şi, din 1952, cea de-a treia soţie. Deşi cu 32 de ani mai tânără decât Tito, începe să aibă o influenţă tot mai mare pe lângă soţul său, motiv pentru care colegii de partid ai liderului comunist cer îndepărtarea de pe scena publică a Jovankăi.

După moartea lui Tito, în 1980, bunurile familiei sunt confiscate, iar Jovanka Tito este obligată să trăiască dintr-o simplă pensie oferită de stat. Figura ei revine o clipă în prim plan în anii 2000, când autorităţile descoperă că fosta doamnă Tito nu mai are nici paşaport, nici buletin!

Din garda de onoare

La înmormântarea ei, din garda de onoare au făcut parte atât militari ai armatei sârbe, cât şi foşti partizani care au luptat în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial. Broz deţinea cele mai înalte decoraţii militare iugoslave pentru participarea ca partizană la cel de-al doilea război mondial şi avea rang de locotenent colonel în armata populară a Iugoslaviei. Conform dorinţei sale, Jovanka a fost depusă într-o criptă adiacentă mormântului soţului ei, în „Casa Florilor”, o seră construită pentru Tito în 1975 în apropierea reşedinţei în care locuia, în cartierul Dedinje.

„Era o femeie impozantă”

Pe 16-17 mai 1972, Ceauşescu şi Tito inagurau sistemul hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier. La acest eveniment au fost prezente şi soţiile celor doi şefi de stat, respectiv Jovanka Broz şi Elena Ceauşescu. În filmul documentar realizat cu ocazia acestui eveniment de către cineastul Pantelie Tuţuleasa, fost operator de film al familiei Ceauşescu, apare şi Jovanka. Iată ce spune cineastul despre această personalitate feminină interesantă a istoriei: „Era o femeie deloc încrezută, impozantă, ar merita o poveste separată…L-a suportat pe acest om supranumit printre altele „copilul teribil al lumii comuniste”. După părerea mea s-a stins o femeie mai puternică decât toate celelalte la un loc, fosta primă-doamnă a Iugoslaviei şi un pion important pe harta biografică a unui lider comunist deloc de ignorat”.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s